- In 2023 willen Nederlandse werkgevers gemiddeld genomen een loonsverhoging van 3,8 procent geven, blijkt uit rondvraag van adviesbureau WTW.
- De hoge inflatie en aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt zorgen ervoor dat werkgevers bereid zijn de lonen relatief flink op te schroeven.
- Naast de loonsverhoging bieden bedrijven meer flexibiliteit en ligt de focus op diversiteit en inclusiviteit om personeel te werven.
- Lees ook: 6 tips om je baan te houden als je vreest voor een afkoeling van de economie
De krappe arbeidsmarkt en de hoge inflatie zorgen ervoor dat Nederlandse werkgevers volgend jaar bereid zijn de lonen sterker te verhogen dan de afgelopen vijf jaar. In 2023 zijn werkgevers bereid een gemiddelde loonsverhoging van 3,8 procent te geven, zo blijkt uit rondvraag van adviesbureau WTW onder 532 bedrijven in Nederland.
Tot nu toe bedraagt de gemiddelde loonsverhoging in 2022 bij nieuwe cao-akkoorden zo’n 3 procent, blijkt uit cijfers van werkgeversclub AWVN.
Bedrijven staan op dit moment enorm onder druk om personeel te vinden en te behouden. Het bieden van een goed salaris helpt hier natuurlijk bij. Volgens WTW zijn bedrijven hier dan ook actiever mee bezig. Uit het onderzoek blijkt dat 38 procent van de bedrijven een hoger budget voor salarissen heeft en dat 34 procent de salarissen al meerdere keren heeft aangepast. Bijna alle bedrijven zeggen vanaf nu twee keer per jaar de lonen te evalueren.
Naast verhoging van de salarissen zijn veel bedrijven ook op andere manieren bezig om nieuw personeel te werven. Ook wordt er steeds meer gedaan om werknemers te behouden.
Vooral in de IT-sector is zowel de werving van nieuw personeel als het behoud van werknemers een enorm probleem. Daar geeft driekwart van de bedrijven aan geen invulling te kunnen geven aan openstaande vacatures en moeite te hebben om personeel vast te houden.
Naast een beter loon, bieden werkgevers steeds vaker meer flexibiliteit (58 procent) en leggen ze de focus op diversiteit en inclusie (56 procent). Ook thuiswerken hoort bij bijna de helft van de bedrijven tot de opties.
Volgens het adviesbureau lijkt het er niet op dat de problemen op korte termijn zullen verminderen. Ook in 2023 is naar verwachtingen nog sprake van krapte op de arbeidsmarkt.